Як вибрати утеплювач: пінопласт або мінвата

Суперечки про те, чим утеплити стіни і що краще пінопласт чи мінеральна базальтова вата, постійно виникають у майстрів і забудовників. Чим відрізняються один від одного ці два самих класичних матеріали для теплоізоляції?

Теплопровідність

Перед тим як зробити вибір на користь пінопласту або мінеральної вати, потрібно розібратися з їхніми властивостями.
Головною характеристикою обох утеплювачів є їх теплопровідність. Здається, все просто, у кого цей коефіцієнт (та звана “ламбда”) нижче, той тепліше? Але на практиці все складніше. Треба врахувати не лише тип, щільність та товщину самого утеплювача (чим він товще та щільніше, тим буде теплішим), але і матеріал та товщину стін. Ці фактори разом впливають на так звану точку роси (тобто температуру появи конденсату). Тому тут складно віддати перемогу пінопласту чи ваті. В середньому їх теплопровідність майже однакова і увагу потрібно звернути на інші показники.

Паропроникність

Однією з головних характеристик будь-якого утеплювача є його здатність пропускати вологу, що випаровується. Ця властивість називається паропроникністю.

Волога є будь-якому житловому приміщенні. Вона виділяється при звичайних фізіологічних процесах, вологого прибирання, приготування їжі і так далі. І якщо її не відводити з приміщення, з’являється цвіль і грибок.

Мінеральна вата в 10 разів краще, ніж пінопласт, пропускає пар з дому назовні. Тобто, вона «дихає». А пінопласт створює «ефект термоса». Отже, перша перевага вати – у неї дуже висока паропроникність.

Стійкість до вологи

Але у цієї властивості мінеральної вати є недолік – якщо вона набрала вологу, наприклад, через конденсат, то починає швидко втрачати свої теплоізоляційні властивості.

мінеральна вата вбирає вологу

А пінопласт легко справляється з підвищеною вологістю. Цей утеплювач не пропускає воду і майже не накопичує її. У цьому його головна перевага. Тому він ідеально підходить для теплоізоляції підвалів, фундаментів та інших споруд, які мають контакт з вогкістю, вологою землею та іншими мокрими поверхнями.

Стійкість до вогню

Тепер поговоримо про стійкість до вогню і високих температур. Тут мінеральна вата виграє з великою перевагою. Вона є негорючий матеріалом, а деякі її типи витримують температури до 1000 градусів.  Тому нею ізолюють всі об’єкти, що вимагають підвищених заходів пожежної безпеки. Пінопласт в цьому компоненті суттєво програє, тому що він легко запалюється. Втім, сучасні виробники вже виготовляють пінопласт з додаванням антипіренів, що дозволяє йому затухати без постійного впливу відкритого полум’я, але все одно, вата виграє в цьому компоненті.

мінвата стійка до вогню

Легкість в роботі

Якщо говорити про зручність роботи з утеплювачем, то з пінопластом працювати простіше. Він легкий, швидко ріжеться і шліфується. І це теж плюс. А ось вата важка та має волокна, які негативно впливають на шкіру під час монтажу. Ще гірше буде людині, якщо дрібний ворс вати потрапить в очі. Тут допоможе тільки лікар.

пінопласт зручний у роботі

Теплоізоляційні властивості

Дуже важлива характеристика, це здатність ізоляційних матеріалів утримувати тепло. І пінопласт справляється з цим завданням краще. Базальтова вата поступається за цим параметром пінополистиролу. Це пов’язано з її великою пористою структурою. Тому пінопласт краще утримує тепло.

Екологічність

Велике значення зараз має екологічність утеплювача. Тут мінеральна вата випереджає пінопласт. Її можна сміливо використовувати як зовні, так і всередині житлових приміщень. Вона на 100% екологічна, тому що виготовляється з натурального каменю базальту. Пінопласт абсолютно безпечний для зовнішніх робіт, але всередині об’єктів, де живуть і працюють люди його зазвичай не використовують, при його виробництві використовуються канцерогенні речовини.

Ціна

Щодо ціни, то безумовно пінопласт дешевший. Вата не лише дорожча сама по собі, але й супутні матеріали для її монтажу (клей, дюбелі та інше). Крім того, що приклеїти вату потрібно більше клею. Тому тут переможець — пінопласт.

дюбель для мінвати

Звукоізоляція

Ще одна важлива характеристика: звукоізоляція. Ми хочемо, щоб у нашій оселі було тихо. З цим завданням краще справляється мінеральна вата, яка за рахунок своєї пористої структури дуже легко поглинає навіть значний шум.

Висновки

Отже, пінопласт рекомендується для:

А мінеральну вату краще використовувати для:

Що саме вибрати, пінопласт або мінеральну вату, залежить тільки від конкретного випадку. Тому і ви обирайте правильно!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *