Як уникнути біокорозії на стінах будинку
Фасад є вашою візитною карткою. Саме по ньому складається враження про будинок. Навіть якщо всередині інтер’єр гарний і сучасний, а зовнішні стіни будівлі при цьому будуть покриті плямами біокорозії, це буде величезним мінусом.
Саме на фасад йде найбільше навантаження від опадів, спеки, вітру та інших зовнішніх впливів. Він повинен надійно захищати приміщення, створюючи приємний мікроклімат, зберігаючи тепло взимку і прохолоду в літню спеку.
Основною проблемою фасадів є:

Більшість проблем можна уникнути на етапі будівельних або ремонтних робіт, якщо правильно обрати матеріали та наносити їх, дотримуючись технологічних вимог.

Наприклад, поява тріщин виникає, якщо:

Ще одна проблема, яка часто зустрічається – висоли, тобто білі соляні плями. Вони з’являються через проникнення вологи під час проведення фасадних робіт. Щоб уникнути цього, не можна проводити роботи під час опадів, а стіни від зовнішнього впливу потрібно захищати за допомогою фасадної сітки.

Також висоли можуть виникати через додавання в продукти (клей, штукатурку) неякісної води.

Але однією з головних проблем є біокорозія. Цвіль і грибок часто вражає стіни будинків, псуючи зовнішній вигляд, а також негативно впливає на здоров’я мешканців.

Щоб цього уникнути необхідно ще на етапі будівництва або ремонту врахувати можливу появу цієї проблеми. Найбільш вразливим місцем для появи біокорозії є частина будівлі, яка виходить на північ. Вона гірше висихає після опадів, тому що не освітлюється сонцем. Також сприяє появі цвілі кліматичні умови регіону (наприклад, у Львові часто дощить). Викликати цвіль може наявність архітектурних елементів на фасаді (виступи, сходи, водостоки та інше). Вони затримують вологу, в результаті чого виникає грибковий наліт, адже ці організми не можу існувати без води.

Звести до мінімуму ризик біологічної корозії можна за допомогою фасадних систем, які “самоочищуються”. Йдеться про силіконові штукатурки та фарби, які відштовхують воду і змивають таким чином з поверхні стіни бруд, пил та висоли. Це актуально для регіонів з великою кількістью опадів, будівель, які розташовані поруч з проїжджою частиною або фасади яких виходять на північний бік.

Таким чином, якщо не порушувати технології, фасад, покритий силіконовими матеріалами, може простояти багато років і лише періодично (раз в 5-10 років) його можна мити та фарбувати свіжою фарбою на силіконовій основі. В іншому випадку цвіль може з’явитися вже в перший рік після початку експлуатації.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *