Чому тріскається плитка на підлозі

Керамічна плитка – найпопулярніший матеріал для облицювання, завдяки різноманітності малюнків та практичності. Зазвичай деформаціям підлягає саме плитка на підлозі тож часто власники квартир та будинків стикаються з розтріскуванням плитки. Тож, щоб зберегти ваше ідеальне підлогове покриття, розберемо основні причини, чому ваша плитка на підлозі може почати тріскатись.

1. Неправильна підготовка основи.

Зазвичай, плитка укладається на завчасно підготовлену основу – цементну стяжку. Між плиткою та стяжкою є шар клею для плитки. По мірі затвердіння основи, вода, яка входить у склад стяжки – випаровується, а стяжка стискається. Тому, якщо ви укладаєте плитку на погано просохшу стяжку, згодом на ній з’являться тріщини. Щоб не стикатись з такою проблемою, дайте основі повністю висохнути, орієнтовно це займає 28 діб. При виникненні тріщин після висихання основи, усуньте тріщини і тільки після цього починайте вкладати плитку. Детальніше про стяжку та як правильно її застосовувати ви можете переглянути у відео;

2. Неправильне призначення або ж низька якість матеріалів.

До вибору керамічної плитки необхідно поставитись серйозно. Якісна плитка повинна бути рівною, без надщерблень та мікротріщин, одного розміру та мати рівні кути, бути без дефектів. Купуйте плитку, яка призначена для певного типу експлуатації, якщо вам потрібний кафель для підлоги, не укладайте плитку на підлогу яка призначена для стін.

Клейовий розчин також має бути хорошої якості та мати високі параметри, адже саме завдяки ньому відбувається адгезія між плиткою та основою. Клей для плитки повинен бути відповідного типу або класу, еластичний, водостійкий, мати високу адгезію до бетонної основи. Якщо планується встановлювати підігрів підлоги, обов’язково зверніть увагу на те, чи клей для плитки призначений для підігріву підлоги. Також клей для плитки не повинен мати простроченого терміну придатності, адже саме він може вплинути на фізико-хімічні властивості клейового розчину.

3. Нерівна поверхня основи.

Відсутність рівної стяжки в майбутньому призведе до розтріскування плитки. Рекомендуємо не поспішати з укладанням плитки та ретельно вирівняти стяжку.

4. Укладка плитки в новобудові.

В нових будинках стіни мають властивість “усадки” (1-2 роки після здачі в експлуатацію). Це не шкодить будинку, але може нашкодити вашій плитці.

Ми ознайомили вас з основними причинами, через які плитка на підлозі може почати тріскатись. Тому обов’язково враховуйте ці нюанси, обирайте якісні матеріали та досвідчених майстрів, і тоді ваше підлогове покриття буде тішити ваше око ще багато років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *